Manja slova Veća slova RSS
>

Kampanja za smanjenje otpada - Trash Hack

Kampanja za smanjenje otpada - Trash Hack
Datum objave: 19.01.2021 14:53 | Autor: Zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


Fondacija za obrazovanje o životnoj sredini (FEE) i UNESCO mreža udruženih škola (ASPnet) su pokrenule kampanju kako bi podstakle škole da se uključe u akciono učenje o otpadu, upravljanju otpadom i, uopšte, o održivom razvoju. Učenici koji učestvuju u programima Eko-škole, Mladi eko-reporteri, Učimo o šumama, a posebno u Kampanji „Za manje smeća“, već su preduzeli različite aktivnosti kako bi smanjili nastajanje otpada. 

Tokom pandemije zaštitni materijali za jednokratnu upotrebu, poput maski i rukavica, stvorili su novi tok opasnog otpada. Kada je riječ o suočavanju sa ovim problemom na svjetskom nivou, veoma je teško znati odakle početi. Ali kao što životni hakovi na brz i zabavan način mogu olakšati mnoge svakodnevne stvari, tako se hakovima u našim domovima, školama i zajednicama, može učiniti mnogo da se smanji negativni uticaj otpada. Globalno je povezano sa lokalnim.

Zato Globalna kampanja za smanjenje otpada - Trash Hack podstiče mlade ljude da uzmu učešća u promociji održivog razvoja, razmišljaju o svojim aktivnostima i ono što su naučili podijele sa drugima.
Više informacija o ovoj kampanji možete naći na veb sajtu: https://www.trashhack.org/  

Kampanja započinje pitanjem ili zapažanjem kako možemo smanjiti otpad i ima četiri koraka:
1. Posmatrajte: Pogledajte trenutnu situaciju, šta je to što se već dešava u vašem okruženju i pokušajte da to tačno opišete.
2. Djelujte: Planirajte male korake - sami ili sa prijateljima - kako biste smanjili otpad.
3. Pomišljajte i učite: Saznajte više o otpadu i promišljajte dok razgovarate sa prijateljima i dijelite svoje iskustvo na društvenim mrežama.
4. Proslavite i ohrabrite druge: Naš uticaj se može proširiti. Napravite video ili foto priču o svom Trash hack-u i podijelite ga na mrežama.

Sedmične Trash Hack ideje
Ideje za Trash hacks (za aktivnosti koje se mogu realizovati na daljinu ili u školi) će biti objavljene na društvenim mrežama. Spisak nekih ideja može se naći na kraju ovog dokumenta. Učenici koji učestvuju u kampanji mogu da naprave kratke video zapise (najviše 1 minut) o svojim aktivnostima i podijele ih na društvenim mrežama sa svim sljedećim hashtagovima:
#TrashHack #UNESCO #LitterLessCampaign #EcoSchoolsStayAction #YREstayactive #LEAFanywhere #ASPnetUNESCO

Na ovaj način nacionalni operateri i međunarodni tim Fondacije će doći do svih postova i podijeliti ih putem svojih kanala. Ukoliko je izrada video zapisa zahtijevna za učenike, mogu napraviti foto priču od maksimalno 5 fotografija.
Nakon što je video ili foto priča objavljena, može se poslati kao prijava na takmičenje Trash Hack.

NAPOMENA: Svi učenici prvo treba da obezbijede saglasnost roditelja kako bi mogli da podijele svoje video zapise ili foto priče.

Ko može da učestvuje? Aktivnosti su otvorene za svakog učenika koji je ili želi da bude dio programa Eko-škole, Mladi reporteri i Učimo o šumama, kao i za registrovane Međunarodne škole.

Takmičenje Trash Hack

Učenici imaju priliku da prijave svoje Trash Hack objave na posebno takmičenje. Preporučuje se da objave bude u vidu kratkih video snimaka, ali će biti prihvaćena i foto priče.
Kriterijumi:
1) Objava mora biti na engleskom jeziku (ili prevedena).
2) Objava mora da bude primjer „Trash hack-a“.
3) Video snimci ne smiju biti duži od 1 minuta.
4) Foto priča ne smije sadržati više od 5 fotografija.
5) Objava mora biti postavljena na najmanje jednoj društvenoj mreži sa svim sljedećim hashtagovima:
#TrashHack #UNESCO #ASPnetUNESCO #LitterLessCampaign #EcoSchoolsStayActive #YREstayactive #LEAFanywhere

Tokom kampanje, pojedine objave će biti predstavljene na veb stranici UNESCO’s Trash Hack website. Konačni pobjednici biće odabrani glasovima nacionalnih operatera.

Link obrasca za prijavu: https://www.ecoschools.global/submit-competition-entry

Prijave se mogu podnijeti u periodu od 18. januara do 25. marta 2021.

Ideje za aktivnosti učenika:

Individualne aktivnosti
• Pronađite načine da podstaknete prijatelje, roditelje i nastavnike da spakuju ručak bez otpada.
• Pretvorite plastične boce za vodu u viseću žardinjeru za baštu.
• Napravite sami maske za lice od stare odjeće, ostataka platna ili platnenih torbi.
• Pokušajte da sami napravite ogrlicu, narukvicu ili minđuše kao novi modni stil #TrashHack
• Intervjuišite nekoga sa vaše lokalne deponije, gradskog ili regionalnog odeljenja za javne radove, prevoznika otpada ili službe koje se bave kvalitetom životne sredine o efektima otpada i smeća u vašoj lokalnoj zajednici.
• Napravite umjetničke radove koristeći elektronski ili drugi otpad. Učenici bi trebalo da kroz umjetnički rad razmišljaju o potrošačkim navikama.
• Istražite informacije o lancu snadbijevanja (Supply chain) u kojem nastaje jedna majica i napravite poster o ovoj temi. Napravite torbicu od majice da biste saznali više o promjeni namjene i reciklaži.

Aktivnosti u učionici:
• Napravite kantu za kompostiranje ili kantu za crve. Učenici mogu vidjeti kako crvi i drugi razlagači ostatke voća i povrća pretvaraju u kompost i napraviti reportažu o ekosistemima i biorazgradnji.
• Napravite postere sa porukama o „ručku bez otpada“ i postavite ih na oglasnoj tabli ili vratima kafeterije (menze) kako biste najavili ili podržali događaj koji promoviše proizvode bez otpada.
• Sprovedite istraživanje u učionici kako biste identifikovali otpad i pokrenuli ideje za smanjenje otpada ili njegovu ponovnu upotrebu. Osnažite učenika da postavlja ciljeve, traži rješenja i prati napredak.
• Idite na izlet. Posjetite lokalnu deponiju, centar za reciklažu ili obližnju kompostanu, gdje učenici mogu da vide šta se dešava sa otpadom i nauče o životnom ciklusu otpada i njegovom uticaju na životnu sredinu.
• Pripremite upitnik i obavite razgovore o otpadu od hrane sa osobljem školske menze.
• Kada učenici završe Trash hacks u svojoj školi, kontaktirajte učenike iz drugih škola i predstavite im svoja otkrića, ideje i rezultate.