Мања слова Већа слова РСС
>

Кампања за смањење отпада - Трасх Хацк

Кампања за смањење отпада - Трасх Хацк
Датум објаве: 19.01.2021 14:53 | Аутор: Завод за сколство

Испис Штампај страницу


Фондација за образовање о животној средини (ФЕЕ) и УНЕСЦО мрежа удружених школа (АСПнет) су покренуле кампању како би подстакле школе да се укључе у акционо учење о отпаду, управљању отпадом и, уопште, о одрживом развоју. Ученици који учествују у програмима Еко-школе, Млади еко-репортери, Учимо о шумама, а посебно у Кампањи „За мање смећа“, већ су предузели различите активности како би смањили настајање отпада. 

Током пандемије заштитни материјали за једнократну употребу, попут маски и рукавица, створили су нови ток опасног отпада. Када је ријеч о суочавању са овим проблемом на свјетском нивоу, веома је тешко знати одакле почети. Али као што животни хакови на брз и забаван начин могу олакшати многе свакодневне ствари, тако се хаковима у нашим домовима, школама и заједницама, може учинити много да се смањи негативни утицај отпада. Глобално је повезано са локалним.

Зато Глобална кампања за смањење отпада - Трасх Хацк подстиче младе људе да узму учешћа у промоцији одрживог развоја, размишљају о својим активностима и оно што су научили подијеле са другима.
Више информација о овој кампањи можете наћи на веб сајту: хттпс://www.трасххацк.орг/  

Кампања започиње питањем или запажањем како можемо смањити отпад и има четири корака:
1. Посматрајте: Погледајте тренутну ситуацију, шта је то што се већ дешава у вашем окружењу и покушајте да то тачно опишете.
2. Дјелујте: Планирајте мале кораке - сами или са пријатељима - како бисте смањили отпад.
3. Помишљајте и учите: Сазнајте више о отпаду и промишљајте док разговарате са пријатељима и дијелите своје искуство на друштвеним мрежама.
4. Прославите и охрабрите друге: Наш утицај се може проширити. Направите видео или фото причу о свом Трасх хацк-у и подијелите га на мрежама.

Седмичне Трасх Хацк идеје
Идеје за Трасх хацкс (за активности које се могу реализовати на даљину или у школи) ће бити објављене на друштвеним мрежама. Списак неких идеја може се наћи на крају овог документа. Ученици који учествују у кампањи могу да направе кратке видео записе (највише 1 минут) о својим активностима и подијеле их на друштвеним мрежама са свим сљедећим хасхтаговима:
#ТрасхХацк #УНЕСЦО #ЛиттерЛессЦампаигн #ЕцоСцхоолсСтаyАцтион #YРЕстаyацтиве #ЛЕАФанywхере #АСПнетУНЕСЦО

На овај начин национални оператери и међународни тим Фондације ће доћи до свих постова и подијелити их путем својих канала. Уколико је израда видео записа захтијевна за ученике, могу направити фото причу од максимално 5 фотографија.
Након што је видео или фото прича објављена, може се послати као пријава на такмичење Трасх Хацк.

НАПОМЕНА: Сви ученици прво треба да обезбиједе сагласност родитеља како би могли да подијеле своје видео записе или фото приче.

Ко може да учествује? Активности су отворене за сваког ученика који је или жели да буде дио програма Еко-школе, Млади репортери и Учимо о шумама, као и за регистроване Међународне школе.

Такмичење Трасх Хацк

Ученици имају прилику да пријаве своје Трасх Хацк објаве на посебно такмичење. Препоручује се да објаве буде у виду кратких видео снимака, али ће бити прихваћена и фото приче.
Критеријуми:
1) Објава мора бити на енглеском језику (или преведена).
2) Објава мора да буде примјер „Трасх хацк-а“.
3) Видео снимци не смију бити дужи од 1 минута.
4) Фото прича не смије садржати више од 5 фотографија.
5) Објава мора бити постављена на најмање једној друштвеној мрежи са свим сљедећим хасхтаговима:
#ТрасхХацк #УНЕСЦО #АСПнетУНЕСЦО #ЛиттерЛессЦампаигн #ЕцоСцхоолсСтаyАцтиве #YРЕстаyацтиве #ЛЕАФанywхере

Током кампање, поједине објаве ће бити представљене на веб страници УНЕСЦО’с Трасх Хацк wебсите. Коначни побједници биће одабрани гласовима националних оператера.

Линк обрасца за пријаву: хттпс://www.ецосцхоолс.глобал/субмит-цомпетитион-ентрy

Пријаве се могу поднијети у периоду од 18. јануара до 25. марта 2021.

Идеје за активности ученика:

Индивидуалне активности
• Пронађите начине да подстакнете пријатеље, родитеље и наставнике да спакују ручак без отпада.
• Претворите пластичне боце за воду у висећу жардињеру за башту.
• Направите сами маске за лице од старе одјеће, остатака платна или платнених торби.
• Покушајте да сами направите огрлицу, наруквицу или минђуше као нови модни стил #ТрасхХацк
• Интервјуишите некога са ваше локалне депоније, градског или регионалног одељења за јавне радове, превозника отпада или службе које се баве квалитетом животне средине о ефектима отпада и смећа у вашој локалној заједници.
• Направите умјетничке радове користећи електронски или други отпад. Ученици би требало да кроз умјетнички рад размишљају о потрошачким навикама.
• Истражите информације о ланцу снадбијевања (Супплy цхаин) у којем настаје једна мајица и направите постер о овој теми. Направите торбицу од мајице да бисте сазнали више о промјени намјене и рециклажи.

Активности у учионици:
• Направите канту за компостирање или канту за црве. Ученици могу видјети како црви и други разлагачи остатке воћа и поврћа претварају у компост и направити репортажу о екосистемима и биоразградњи.
• Направите постере са порукама о „ручку без отпада“ и поставите их на огласној табли или вратима кафетерије (мензе) како бисте најавили или подржали догађај који промовише производе без отпада.
• Спроведите истраживање у учионици како бисте идентификовали отпад и покренули идеје за смањење отпада или његову поновну употребу. Оснажите ученика да поставља циљеве, тражи рјешења и прати напредак.
• Идите на излет. Посјетите локалну депонију, центар за рециклажу или оближњу компостану, гдје ученици могу да виде шта се дешава са отпадом и науче о животном циклусу отпада и његовом утицају на животну средину.
• Припремите упитник и обавите разговоре о отпаду од хране са особљем школске мензе.
• Када ученици заврше Трасх хацкс у својој школи, контактирајте ученике из других школа и представите им своја открића, идеје и резултате.