Мања слова Већа слова РСС
>

Представљени резултати истраживања „Каријерно вођење у ЕТФ партнерским земљама“

Представљени резултати истраживања „Каријерно вођење у ЕТФ партнерским земљама“
Датум објаве: 02.02.2021 10:53 | Аутор: Завод за сколство

Испис Штампај страницу


ЕТФ је реализовао истраживање „Каријерно вођење у ЕТФ партнерским земљама“ са циљем анализе постојећег стања програма каријерног вођења у образовном систему и шире, и указивања на значај овог програма за све друштвене групе, ученике, младе и одрасле, запослене и незапослене.
У истраживању су учествовале сљедеће земље: Црне Гора, Албанија, Турска, Србија, Сјеверна Македонија, Украјина и Казахстан. У овим земљама ЕТФ је именовао националне експерте за каријерно вођење са циљем да ураде истраживање о постојећем стању каријерног вођења у својим земљама и ураде интервјуе са свим представницима доносиоца одлука задужених за политику и праксу каријерног вођења. Истраживање за ЦрнуГору је урадила Видосава Кашћелан.

 
Благовремено каријерно усмјеравање и овладавање вјештинама каријерног вођења је од великог је значаја, нарочито у ово вријеме великих промјена на тржишту рада, вријеме велике пандемије и других изазова са којима се среће савремени свијет.
Извјештај за Црну Гору је урађен на основу значајног броја интервјуа са представницима институција које се баве каријерним вођењем, представницима доносиоца одлука, али и постојећих закона, стратегија, материјала са семинара за тимове каријерног вођења у школама, искустава из школа, који говоре о политици и пракси каријерног вођења у нашем образовном систему и шире.

Поред анализе постојећег стања, ово истраживање указује на значај каријерног вођења у образовању и шире, потребу веће подршке овом програму са свих нивоа, потреби обједињавања свих снага и иницијатива свих учесника у овом процесу и сталног рада на изградњи укупне културе каријерног вођења у школи и ван ње, што је дио укупне културе школе и друштва у цјелини.

Резултати пројекта представљени су 28. јануара преко Фацебоок ливе интервјуа који је организовао ЕТФ. У прилогу је линк на коме се може наћи Извјештај и видеозапис Фацебоок интервјуа. хттпс://опенспаце.етф.еуропа.еу/блог-постс/цареер-гуиданце-албаниа-казакхстан-монтенегро-нортх-мацедониа-сербиа-туркеy-анд-украине