Manja slova Veća slova RSS
>

Prijava za ClimateScience olimpijadu 2021

Prijava za ClimateScience olimpijadu 2021
Datum objave: 25.05.2021 12:21 | Autor: Zavod za školstvo

Ispis Štampaj stranicu


ClimateScience organzuije olimpijadu - takmičenje za mlade iz cijelog svijeta, uzrasta od 14 do 25 godina, u pronalaženju inovativnih rješenja za najvažnija klimatska pitanja na planeti.

Nagradni fond iznosi 10.000 USD, odnosno najbolja 3 tima osvajaju 5000, 3000 i 2000 USD, a finalisti dobijaju priliku da prisustvuju samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP26) od 1. do 12. novembra 2021. u Glazgovu.

Olimpijada ima tri etape: kvalifikacije, polufinale i finale.

1. Kvalifikacije

Takmičari se dijele na dvije starosne grupe: 14-17 i 18-25.

Takmičenje se organizuje u timovima od po dva učesnika. Oba člana tima moraju pripadati istoj starosnoj grupi u vrijeme prijave. Timovi se prijavljuju zajedno. Takođe, moguća je prijava kandidata samostalno, ali u tom slučaju saigrača dodijeljuje organizator.

U kvalifikacijama birate jednu od tri teme na koju ćete odgovoriti. Da bismo vam pomogli da se pripremite, teme će vam biti saopštene 10 dana prije takmičenja, ali konkretno pitanje dobijate na dan takmičenja. Zatim imate 3 sata da istražite (dopušteno je korišćenje Internet izvora) i napišete esej kojim ćete odgovoriti na postavljeno pitanje.

2. Polufinale

Pet posto učesnika u kvalifikacijama plasiraće se polufinale. Za sve polufinaliste organizuje se program pripreme za polufinale (i finale).

3. Finale

U zavisnosti od situacije sa COVID-19 u novembru 2021. godine, finale će se organizovati u Glazgovu, Velika Britanija ili onlajn. U finalu će učestvovati 25 timova. Finalisti će takođe biti pozvani na samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP26).

Registracija za učešće u kvalifikacijama je otvorena na https://climatescience.org/olympiad/

Na istom veb sajtu možete naći i detaljnije informacije.